БTA|Начало|Новини|Участници|Програма|Фотогалерия|Традицията|
         
       
           
       
 

Дата и място

Четвъртата световна среща на Българските медии ще се състои на 18–22 май в Мадрид, Испания. Поредното издание на Форума ще бъде открито от президента Георги Първанов в присъствието на кмета на Мадрид Алберто Руиз Гаярдон и други официални представители на испанския и българския медиен, политически, културен и бизнес елит на 19 май, 2008.


Срещата в Мадрид


Тази година медийният форум има амбицията да бъде в по-широк формат.  Той ще акцентира освен върху въпросите, засягащи българските медии по света и върху българо - испанското сътрудничество в областта на медиите,  културата, туризма, икономиката и политиката. 

Българската общност в Испания е една от най-многобройните в Европа. В страната съществуват много български асоциации, няколко църковни общини, българско училище в Мадрид. Сред българските медии там, безспорен лидер е вестник Нова дума с тираж над 10 000 и с над 700 дистрибуторски пункта в цяла Испания.


Участниците


Традиционно участници в срещата са български медии по света, държавни институции, както и представители на българския и испанския бизнес.

Освен президента Георги Първанов, който ще открие срещата, сред другите представители на държавните институции, които се очаква да присъстват са министърът на държавната администрация Николай Василев и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.  

Около 30 се очаква да бъдат българските медии по света, сред които ще има и такива, които досега не са участвали във форумите. Основен партньор тази година е вестник Нова дума, а от испанска страна информационната агенция на Испания – ЕФЕ.


Програмата


Тази година специален акцент ще бъде поставен върху промотирането и представянето на българската история, култура и език. За тази цел са предвидени премиера на книга, предпремиерно представяне на изложба плакати, фотоизложба, прожекция на български филм, концерт.


Кратка история на България от Николай Овчаров


Книгата кратка история на България досега е издавана на английски, немски и френски. Специално за Четвъртата световна среща на българските медии БТА и издателство Летера  ще я издадат на испански. Очаква се авторът на книгата – проф. Николай Овчаров да участва в срещата на Българските медии в Мадрид и да представи там книгата си. Освен на участниците във форума и българските институции и общност в Испания, книгата ще бъде разпространена и сред държавните институции на Испания.


Изложба Буквите на България – азбука на Европа


Изложбата  е плакатна акция на Международното триенале на сценичния плакат, в която участват изявени художници от различни страни и континенти. Състои се от 29 плаката, изобразяващи буквите на българската азбука. Всеки художник е автор на един плакат – буква. Всички плакати са четирицветни,  с формат 70 х 100 см.

В България изложбата ще бъде представена за пръв път на 24 май, 2008. Специално за четвъртата световна на българските медии тя ще бъде представена предварително в Мадрид.

 

 

 
Архив Световни срещи БТА: I-ва, II-ра, III-та
2008, БТА