БTA|Начало|Новини|Участници|Програма|Фотогалерия|Традицията|
     

Традицията

Световните срещи на българските медии се провеждат на места със сериозно присъствие на български общности и медии. Първата среща се проведе през 2005 година в София, втората през 2006 в Чикаго, САЩ, а третата в Рим и Ватикана миналата година.  
 
Срещите за първи път обединиха в името на една национална идея българските вестници, списания, радиа, телевизии и електронни издания от  България и чужбина. Традиционно на срещите присъстват и представители на българските държавни институции.
Официален гост на втората световна среща беше Гергана Грънчарова, Заместник - Министър на Външните работи.

На срещата в Рим премиерът Сергей Станишев и вицепремиерът Ивайло Калфин дадоха двучасова пресконференция за българските и чуждестранни медии. Активно участие в третата среща взе и министърът на държавната администрация - Николай Василев.

Участниците 

За  трите години на своето провеждане в световните срещи са взели участие над 130 представители на български медии по света. В първата среща в София участие взеха и главни редактори и генерални директори на световни информационни агенции, сред които ИТАР – ТАСС, Асошиейтед прес, ЕФЕ, агенции от Сърбия и Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Румъния, Албания, Украйна, Армения, Мароко, Алжир.

Специалните събития в рамките на срещите

С цел да промотира българската история и култура сред международната общност, всяка година БТА организира допълнителни съпътстващи инициативи. На последната среща в Рим имаше няколко ключови за България събития.

Безспорно най-значимото събитие за делегатите на форума беше аудиенцията при Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI  на 23 май. По време на  официалната  аудиенция на площад Свети Петър Негово Светейшество се обърна към делегатите от Третата световна среща на българските медии с думите „Пожелавам Ви чрез Вашите информационни емисии, българската култура да е по-добре позната в Европа”. Папата лично поздрави главните редактори и ръководители на българските национални медии. Генералният директор на БТА Максим Минчев му подари свитък с нотите и текста на химна „Върви народе възродени”.  

На Третата световна среща на българските медии БТА и цялата българска медийна общност използваха присъствието на ключови световни медии, за да поставят още веднъж въпроса за българските медицински сестри в Либия.

В рамките на срещата се състоя изпълнение на живо на народната певица Валя Балканска пред българската църква Св. Викентий и Анастасий на Фонтана ди Треви. По време на десет минутното изпълнение на голяма видео-стена се излъчи клип с кратка информация за песента и призив в подкрепа на нашите сънародници в Либия. Това събитие предаде посланието за свобода на българските медици по възможно най-мащабен начин.

Резултати от срещите

  • Българската общественост научи повече за българските медии в чужбина и за реалните проблеми на нашите общности там;
  • Представители на българските общности по света получиха и продължават да получават обективна и актуална информация за събитията в България чрез установените вече сътрудничества помежду им, както и с медиите в България;
  • Поставиха се основите на Асоциация на българските медии по света;
  • Много български медии се сдобиха с кореспонденти в чужбина

 

 

 
Архив Световни срещи БТА: I-ва, II-ра, III-та
2008, БТА